Windows 11: Toekomstige features om in de gaten te houden

In het blog Windows 11: 4 tips waarmee jij productiever en leuker gaat werken heb ik al een aantal tips gedeeld waar je direct gebruik van kan maken met Windows 11. Toch zijn er ook een aantal hele interessante functies die er nog aan zitten te komen of er al wel zijn, maar hopelijk nog verbeterd gaan worden. Als dit het geval is heb je wederom de mogelijkheid om leuker en effectiever te kunnen werken.

Klok-app

Deze app is in Windows 11 volledig vernieuwd en heeft een aantal hele gave nieuwe mogelijkheden die erop zijn gericht om jou te kunnen voorzien van extra focus. Uit onderzoek is gebleken dat het 20 minuten duurt voordat je in je beste focusmodus zit en daarom is het heel goed om hier aandacht aan te besteden. De afleiding ligt op de loer met allerlei notificaties om ons heen. De nieuwe klok-app gaat je hierbij helpen.

🚀 Focustijd
Met deze optie kan je zelf aangeven hoelang je focustijd wilt instellen. Hiermee word je tijdens deze focustijd niet gestoord door inkomende berichten of notificaties. Superhandig dus om langere tijd in een goede focusstand te komen en je werk gedaan te krijgen.

Je hebt daarnaast de optie om pauzes toe te voegen en zelfs een dagelijks doel in te stellen voor een bepaalde periode. Een verandering in je manier van werken gaat niet altijd zomaar hiervoor zal je jezelf echt moeten trainen. Met de optie dagelijkse voortgang kan je de voortgang bijhouden van je gestelde doelen.

🚀 Integratie Spotify
Het verschilt sterk per persoon, maar veel mensen vinden het prettig om met achtergrondmuziek te werken. Door de integratie met Spotify heb je de mogelijkheid om een lekker muziekje uit te kiezen die afspeelt terwijl je lekker gefocust bezig bent.

🚀 Integratie ToDo
Binnen alle nieuwe mogelijkheden van Microsoft zie je dat er steeds meer integraties plaatsvinden tussen verschillende apps. Dit zorgt ervoor dat je steeds minder hoeft te switchen en je ook daardoor beter in je focus kan blijven. Binnen de klok-app is er een integratie met ToDo voor de juiste focus op de voor jou belangrijke taken.

Benieuwd hoe je ToDo slim in kan zetten? Lees hierover in het blog over Tijdswinst.

Wanneer is dit beschikbaar?
Per direct! Toch zie ik hier persoonlijk een nadeel. Op dit moment is het alleen mogelijk om van het account gebruik te maken waarmee je bent ingelogd op je computer. In mijn geval is dat mijn privé account waar ik geen gebruik maak van ToDo. Hiermee mis ik toch wel een belangrijk voordeel van deze nieuwe app. Hopelijk komt hier nog een aanpassing in!

Widgets


Op de vernieuwde taakbalk is een nieuwe button te zien waarmee je toegang krijgt tot Widgets. Hiermee opent een venster waar je direct inzicht krijgt in verschillende nieuwsbronnen.

Deze nieuwsbronnen zijn naar wens aan te passen op basis van een aantal voor geselecteerde kanalen door Microsoft. Hierbij kan je bijvoorbeeld kiezen uit:

🚀 Weer

🚀 ToDo

🚀 Kalender

🚀 Verkeer

Zo heb je altijd en snel een overzicht bij de hand van informatie die voor jou belangrijk is.

Widgets

Wanneer is dit beschikbaar?
Per direct! Toch zie ik hier persoonlijk hetzelfde nadeel is als eerder genoemd bij de Klok-app. Op dit moment is het alleen mogelijk om van het account gebruik te maken waarmee je bent ingelogd op je computer. In mijn geval is dat mijn privé account waar ik geen gebruik maak van ToDo of agenda. Hiermee mis ik toch wel een belangrijk voordeel van deze nieuwe app. Ook hiervoor geldt dat er hopelijk snel verandering in komt!

 

Android-apps


Een van de grootste verrassingen bij de aankondiging van Windows 11 was wel de mogelijkheid om Android-apps te kunnen gebruiken. Inmiddels is Windows 11 beschikbaar voor het grote publiek, maar de optie om Android-apps te gebruiken nog niet.

Hiermee krijg je de mogelijkheid om veel meer apps te kunnen gebruiken op je computer dan je gewend bent vanuit de Microsoft store. Het voordeel hiermee is dat je minder gebruik hoeft te maken van je telefoon en daardoor beter je focus op je werk kan houden.


Wanneer is dit beschikbaar?
Inmiddels is deze optie beschikbaar gesteld in het zogenaamde Windows Insider-programma. Dit betekent normaals gesproken dat we nog wel even moeten wachten, maar een definitieve datum is helaas nog niet bekend.

 

Benieuwd hoe je dit soort toepassingen succesvol implementeert binnen jouw bedrijf? Check de Diensten pagina voor meer informatie of plan hier direct een afspraak in.

RocketPilot-Willem-veenstra
Over de schrijver

Willem Veenstra

Als oprichter van Rocketpilot heb ik als doel om werkend Nederland leuker, effectiever en makkelijker te laten (samen)werken. Dit doe ik als digitale reisleider en persoonlijk adoptiespecialist van Microsoft 365 en Teams. In een wereld die sneller veranderd dan ooit vraagt dit veel van onze digitale vaardigheden. Met de juiste sturing zorg ik ervoor dat jij het maximale uit Microsoft 365 haalt en slimmer kan werken.