Wauw! Dat is Copilot

Het gaat snel…Supersnel! Alle AI toepassingen die nu worden aangekondigd en uitgerold. Persoonlijk zie ik de grootste verandering in onze manier van werken ontstaan met de aankondiging van Copilot.

Het spreekt voor zich dat AI-technologie de manier waarop mensen zowat alles doen snel verandert. Het zoeken naar informatie, het controleren van code op fouten en het maken van originele kunst zijn nog maar het begin. Nu staat AI op het punt om ook de manier waarop je je favoriete Microsoft 365-producten gebruikt te veranderen. Op 16 maart 2023 kondigde Microsoft aan dat ze hun eigen antwoord ontwikkelen op goed functionerende chatbots zoals OpenAI’s ChatGPT – Microsoft 365 Copilot. Copilot is momenteel in ontwikkeling met een zeer kleine groep testgebruikers en zal binnenkort naar iedereen worden uitgerold.

Maar wat betekent dit alles voor de toekomst van Microsoft 365 (en de rol van AI) en naar welke nieuwe functies kunnen gebruikers van deze populaire softwaresuite in de toekomst uitkijken? Laten we eens goed kijken naar alles wat je wilt weten.

Wat is Copilot?

Copilot is een geavanceerde AI-assistent die geïntegreerd is in diverse Microsoft toepssingen en die wordt aangedreven door OpenAI’s GPT4. Het combineert AI-kracht met belangrijke bedrijfsgegevens om de functionaliteit van Microsoft applicaties zoals Word, PowerPoint, Excel, Teams en meer te stroomlijnen.

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik ben nog van de generatie Clippy – de kleine geanimeerde paperclip die vroeger aan de zijkant van Word te vinden was en je kon assisteren. Copilot is ontworpen om een soortgelijk doel te dienen, maar in een veel geavanceerdere mate.

Afhankelijk van het gebruikte product zal Copilot een verscheidenheid aan verschillende taken uitvoeren. In Word kan het bijvoorbeeld tekst bewerken en suggesties doen, evenals tekst op aanvraag genereren. Ondertussen kan een gebruiker in PowerPoint Copilot gebruiken om geschreven of gesproken opdrachten te vertalen naar visuele of organisatorische elementen voor presentaties. Copilot zal naar verluidt ook in staat zijn om notities te maken, vergaderingen te transcriberen, e-mails op te stellen en een hele reeks andere taken te beheren. Natuurlijk zal dit een gamechanger zijn, vooral omdat AI-technologie een steeds groter deel wordt van hoe mensen de workflow beheren.

Wanneer kan ik deze gamechanger gebruiken?

De huidige testgroep voor Copilot is erg klein – niet groter dan twintig mensen ongeveer, maar de uitrol naar andere gebruikers zal beginnen zodra het testen is voltooid. Op dit moment is er geen precieze datum waarop dit zal gebeuren. Microsoft zei echter wel dat het in de komende maanden gaat gebeuren. Er is ook nog geen woord over kosten, licentie-informatie of andere details die zijn gekoppeld aan het aankomende voltooide Copilot-product. Microsoft-vertegenwoordigers hebben gebruikers echter verzekerd dat er binnenkort ook informatie komt.

Wat is een greep uit de mogelijkheden?

Introductie van natuurlijke taal
Als je OpenAI’s ChatGPT op dit moment zelfs een beetje hebt gebruikt, dan weet je al hoe intuïtief het is. Om eerlijk te zijn, het programma is niet perfect. Het is echter opmerkelijk bedreven in het reageren en communiceren op een zeer menselijke manier, waardoor het zeer gebruiksvriendelijk en gemakkelijk onder de knie te krijgen is – precies waarom Bing het al heeft geïntegreerd in zijn nieuwste Bing Chat-functie.

Als onderdeel van Microsoft 365-producten zoals Word, zal Copilot het mogelijk maken om dingen gedaan te krijgen met behulp van eenvoudige, natuurlijke taal. Vraag het gewoon om wat je wilt, en Copilot zorgt voor de rest.

 

Verbeterde creativiteit
Generatieve AI-technologie heeft veel beperkingen, dus het is zeker geen haalbare vervanging voor echte mensen. Het kan creatieve mensen echter helpen hun creativiteit een vliegende start te geven, ideeën uit te werken en meer.

Copilot kan dit doen door trends te analyseren, gegevens te organiseren (inclusief van uw vergaderingen en brainstormsessies) en je altijd helpen de dingen er professioneel uit te laten zien.

 

Betere productiviteit
De Office-tools van Microsoft zetten al vele jaren de gouden standaard in productiviteitssoftware, waardoor Microsoft 365 een must-have is voor elk bedrijf, team, freelancer en creatieveling die er is.

En Copilot belooft de tools van Microsoft 365 nog nuttiger te maken door ongeëvenaarde toegang te bieden tot de enorme cache van informatie, inzichten en gegevens die er al zijn. De overgrote meerderheid van de professionals die de GitHub-versie van copiloot gebruiken, hebben al gezegd dat het hen productiever, gerichter en gelukkiger op het werk heeft gemaakt.

 

Copilot is ook een nadere blik op hoe ChatGPT en vergelijkbare technologieën waarschijnlijk in de toekomst zullen worden gebruikt – als productiviteitstools en behulpzame virtuele assistenten, in tegenstelling tot als zelfstandige chatbots. Het is zo ongeveer gegarandeerd om te veranderen hoe iedereen overal AI gebruikt, ermee werkt en erover nadenkt.

 

Bron: Rocketcontent

RocketPilot-Willem-veenstra

Over de schrijver

Willem Veenstra

Als oprichter van Rocketpilot heb ik als doel om werkend Nederland leuker, effectiever en makkelijker te laten (samen)werken. Dit doe ik als digitale reisleider en persoonlijk adoptiespecialist van Microsoft 365 en Teams. In een wereld die sneller veranderd dan ooit vraagt dit veel van onze digitale vaardigheden. Met de juiste sturing zorg ik ervoor dat jij het maximale uit Microsoft 365 haalt en slimmer kan werken.