Microsoft Teams krijgt een heel nieuw jasje

Deze aankondiging biedt een hoop perspectief en ik ben erg benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Inmiddels is de vernieuwde Teams app in preview beschikbaar. Voorheen duurde het soms nog wel eens lang voordat gegevens geladen worden en voelde de applicatie log aan. De eerste ervaringen zijn bijzonder positief. Wordt onderstaande aankondiging waargemaakt?

  • Microsoft is in de laatste fase bezig met een nieuwe versie van Teams die van de grond af aan is herbouwd.
  • De nieuwe Teams applicatie zou 50 procent minder geheugen gebruiken, minder CPU-vermogen en een betere levensduur van de batterij leveren dan de huidige versie van Teams.
  • Preview-tests voor de nieuwe Teams zijn in maart 2023 uitgerold aldus bronnen.

Nieuwe versie
Microsoft lanceert binnenkort een nieuwe versie van Microsoft Teams die vanaf de grond af aan is opgebouwd om het gebruik van resources op pc’s en laptops aanzienlijk te verbeteren. In maart is een preview uitgerold via het public preview kanaal naar Microsoft Teams-gebruikers.

De nieuwe Teams-client, intern bekend als Microsoft Teams 2.0 of 2.1, is jarenlang in ontwikkeling geweest. De app moet 50% minder geheugen gebruiken, de CPU minder belasten en een betere batterijduur opleveren voor laptops.

Hoewel Microsoft een deel van dit voorwerk heeft geleverd in de ingebouwde Teams-ervaring voor consumenten in Windows 11, hebben zakelijke gebruikers de oudere Teams-client gebruikt vanwege de hoeveelheid werk die Microsoft nodig had om de client opnieuw op te bouwen. De nieuwe app verplaatst Teams van Electron naar Microsoft’s Edge Webview2-technologie. Microsoft is ook overgestapt op React, een Javascript-bibliotheek, die de komende maanden verdere UI-verbeteringen voor Teams zal bieden.

Verbeteringen
De verbeteringen moeten betekenen dat Teams veel sneller opent of responsiever aanvoelt wanneer je in een vergadering presenteert of reageert op berichten. De nieuwe Teams-app moet veel van de kritiek en klachten rond Teams-prestaties aanpakken, met name op oudere laptops.

In de uitgerolde preview zit een schakelaar om indien nodig terug te schakelen naar de bestaande app. In een Twitter-thread met details over de eerste Microsoft Teams-verbeteringen voor Windows 11 in 2021, zei voormalig hoofd van Microsoft Teams engineering Rish Tandon dat de nieuwe architectuur van Microsoft de sleutel zal zijn voor toekomstige Teams-verbeteringen.

 

Bron: The Verge

RocketPilot-Willem-veenstra

Over de schrijver

Willem Veenstra

Als oprichter van Rocketpilot heb ik als doel om werkend Nederland leuker, effectiever en makkelijker te laten (samen)werken. Dit doe ik als digitale reisleider en persoonlijk adoptiespecialist van Microsoft 365 en Teams. In een wereld die sneller veranderd dan ooit vraagt dit veel van onze digitale vaardigheden. Met de juiste sturing zorg ik ervoor dat jij het maximale uit Microsoft 365 haalt en slimmer kan werken.