Microsoft Loop: dé gamechanger in onze manier van samenwerken

Lang is er al over gesproken binnen Microsoft, maar inmiddels ook (deels) beschikbaar voor gebruikers van Teams. Een volledige nieuwe ervaring om samen te werken met Microsoft Loop. Hiermee kan je naadloos samenwerken tussen de verschillende applicaties van Office. Zo maakt het niet meer uit waar je informatie wilt openen en bewerken. Overal wordt de bijgewerkte informatie realtime bijgewerkt.

Met de introductie van Microsoft 365 is een reuze stap gezet om beter met elkaar samen te kunnen werken. Toch kunnen we hier nog steeds grote stappen in zetten om dit te verbeteren en vereenvoudigen door slimme techniek in te zetten. Met de introductie van Loop wordt samenwerken naar de next level gebracht.

Niet langer ben je afhankelijk van een applicatie waarin je informatie deelt zoals een gedeelde takenlijst. Het switchen tussen applicaties is iets waar vanuit Microsoft steeds meer aandacht voor is om dit te reduceren. Daarnaast is het snel vinden van de juiste informatie ook een heel belangrijk onderdeel waar veel aandacht voor is.

 

Wat is het?
De applicatie heet Loop en is gebaseerd op het Fluid framework van Microsoft. Het wordt ook wel een hub genoemd voor de nieuwe manier van werken binnen Microsoft. Waar je voorheen nog gebonden was aan een applicatie van Office waarin je informatie deelde is dit nu verleden tijd.

Zo kan je bijvoorbeeld een takenlijst maken in een 1-op-1 chat in Teams en deze ook delen in Outlook. In welke applicatie je de inhoud van de takenlijst ook bijwerkt deze zal altijd realtime worden gesynchroniseerd op alle plekken waar dit onderdeel van Loop is gedeeld. Zo ben je altijd en overal op de hoogte van de juiste inhoud ongeacht in welke applicatie je dit wilt gebruiken.

Loop bestaat uit 3 onderdelen:

  1. Workspaces
    Met de app heb je 1 centrale plek waar je alle actuele samenwerking kan zien en beheren. Zo heb je altijd en overal overzicht en inzicht in waar jij mee bezig bent.
  1. Pages
    Flexibele canvassen waar je onderdelen van je project kan organiseren. Hierbij kan je denken aan links, bestanden of data. Op deze pagina kan je samenwerken met anderen alsof het een moderne versie van een whiteboard is. Deze pagina’s kan je in zijn geheel delen met anderen om samen te werken of slechts een gedeelte van een ontworpen component.
  1. Components
    Losse onderdelen die je kan delen om samen te werken. Zoals in de afbeelding hierboven waarin je onder meer kan kiezen voor een takenlijst, notities of een tabel. Waar je deze components ook deelt ze blijven overal up-to-date.

Beschikbaarheid?
Binnen Teams is components van Loop inmiddels beschikbaar voor public preview gebruikers. Dit is de laatste fase voordat het voor alle gebruikers wordt uitgerold. Dit kan je testen binnen je Teams omgeving in een 1-op-1 chat met iemand binnen je eigen organisatie. Omdat de Loops worden opgeslagen in OneDrive voor chats en privévergaderingen kan je deze nu nog niet ergens anders in Teams gebruiken.

Je kan op dit moment nog niet delen met een persoon buiten je organisatie, ondanks dat je hier wel een optie voor hebt als je Loop start in een chat. Naar verwachting zal dit dus een volgende stap zijn hoewel dit technisch nog lastig lijkt door het gebruik van OneDrive.

Het is afwachten wanneer de verdere uitrol van Pages en Workspaces plaats gaat vinden. Maar dat dit een enorme gamechanger gaat worden lijkt wel duidelijk!

RocketPilot-Willem-veenstra
Over de schrijver

Willem Veenstra

Als oprichter van Rocketpilot heb ik als doel om werkend Nederland leuker, effectiever en makkelijker te laten (samen)werken. Dit doe ik als digitale reisleider en persoonlijk adoptiespecialist van Microsoft 365 en Teams. In een wereld die sneller veranderd dan ooit vraagt dit veel van onze digitale vaardigheden. Met de juiste sturing zorg ik ervoor dat jij het maximale uit Microsoft 365 haalt en slimmer kan werken.