Microsoft Loop app nu in public preview fase!

Eindelijk is de langverwachte Loop app breed beschikbaar. Een hele tijd geleden schreef ik al eens een blog over dit onderwerp. Het was lang wachten, maar eindelijk is deze app nu in de laatste fase voor de algehele introductie.

Wat is Loop?
Microsoft Loop, een Notion-achtige hub voor het beheren van taken en projecten die worden gesynchroniseerd tussen Microsoft 365-apps en -services. Hiermee krijg je een centrale plek om samen te werken. Met ondersteuning van AI wordt het daarnaast ook nog eens heel eenvoudig om informatie vanuit verschillende plekken binnen je Microsoft omgeving toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan mails, chats en bestanden rondom 1 bepaald onderwerp.

Loop is beschikbaar voor gebruikers met een Microsoft-account. Een bijbehorende app voor iOS en Android komt binnenkort; Microsoft heeft hier nog geen definitieve datum voor genoemd.

Werk jij veel projectmatig? Dan is Loop voor jou…
Loop, onthuld op Ignite 2021, is in sommige opzichten het antwoord van Microsoft op G Suite Spaces, dat dashboards biedt voor realtime, digital-first projectsamenwerking. Zoals bij de meeste teamgebaseerde productiviteitsplatforms, heeft Loop tools voor het bijhouden van voortgang voor projecten en tweerichtingssynchronisatie met services, waaronder Trello.

Dus wat is er uniek aan?
Als je het mij vraagt is dit echt de mogelijkheid om ergens informatie te delen in welke app van Microsoft dan ook. Vervolgens kan deze informatie realtime aangepast worden en worden deze wijzigingen direct doorgevoerd waar je dit onderdeel ook hebt gedeeld. Klinkt eigenlijk nog vrij abstract hè?

Voorbeeld:
Je werkt samen met een projectteam op basis van een onderwerp in Loop. Je hebt input nodig over het afstemmen van een datum met mensen buiten dit project. Je kan dan een mail sturen met een tabel met mogelijke datums naar externe mensen en deze zelfde tabel delen met een aantal andere collega’s via een chatbericht in Teams. Volg je het nog?

Iedereen kan op de genoemde plekken de tabel wijzigen en deze wijzigingen worden direct doorgevoerd op alle plekken waar deze tabel is gedeeld. Hiermee heb je dus altijd 1 waarheid, op welke plek je dan ook maar het liefste werkt.

Hoe ziet Loop er dan verder uit?
Loop bestaat uit drie hoofdelementen – Loop-componenten, Loop-pagina’s en Loop-werkruimten – die samen kunnen worden gebruikt om realtime blokken inhoud in apps zoals Outlook, Microsoft Teams en Word te plakken.

Loop-componenten zijn in wezen JavaScript-widgets waarmee gebruikers kunnen samenwerken terwijl ze in de werkstroom zijn, bijvoorbeeld in een chat, e-mail, document of online vergadering. Componenten kunnen zo eenvoudig zijn als lijsten, tabellen en notities of zo complex als een verkoopkans voor klanten vanuit Dynamics 365, en ze blijven altijd gesynchroniseerd in Microsoft 365-apps.

Dankzij de synchronisatiemogelijkheden worden bewerkingen van Loop-componenten, bijvoorbeeld tabellen, overal weergegeven waar ze zijn ingesloten of gedeeld. In de toekomst zegt Microsoft dat het van plan is loop-componenten toe te voegen die zakelijke workflows vergemakkelijken, te beginnen met Dynamics 365-records, en ontwikkelaars in staat stellen volledig aangepaste Loop-componenten te bouwen.

Wat looppagina’s betreft, het zijn flexibele canvassen waar gebruikers hun loop-componenten kunnen organiseren en elementen zoals koppelingen, bestanden of gegevens kunnen ophalen. (Loop biedt een aantal paginasjablonen voor een snelle installatie.) Loop-werkruimten hebben een breder bereik en vertegenwoordigen gedeelde platforms waar gebruikers alles wat belangrijk is voor hun projecten kunnen zien en groeperen.

Handig is dat Loop relevante documenten en collega’s kan zoeken en aanbevelen bij het maken van een werkruimte. Maximaal 50 mensen kunnen een werkruimte tegelijk bewerken en reageren op bewerkingen met emoji’s en opmerkingen, maar Microsoft raadt teams van twee tot 12 aan, zodat de interface niet te heftig aanvoelt.

Ook van belang is dat Microsoft zijn nieuwe Microsoft 365 Copilot-systeem in Loop bouwt. In de tests op dit moment zal de AI-aangedreven Copilot suggesties geven om een brainstorm of blauwdruk te maken en een of meer gebruikers in staat te stellen de suggesties te bewerken en vervolgens te delen in apps zoals Outlook en Teams.

Het is een indrukwekkende reeks functies, maar kan Loop concurreren met Notion? Dat valt nog te bezien. Zoals The Verge’s berichtgeving over Loop opmerkt, heeft Notion niet bepaald op zijn lauweren gerust, onlangs een AI-aangedreven systeem gelanceerd dat vergadernotities analyseert, samenvattingen maakt, belangrijke informatie naar boven haalt en zelfs tekst herschrijft en genereert.

Het grote voordeel is wel dat zakelijk Nederland hoofdzakelijk met Microsoft werkt en je daardoor een echte integratie ervaart van alle applicaties waar je mee werkt.

 

Bron: Techcrunch

RocketPilot-Willem-veenstra

Over de schrijver

Willem Veenstra

Als oprichter van Rocketpilot heb ik als doel om werkend Nederland leuker, effectiever en makkelijker te laten (samen)werken. Dit doe ik als digitale reisleider en persoonlijk adoptiespecialist van Microsoft 365 en Teams. In een wereld die sneller veranderd dan ooit vraagt dit veel van onze digitale vaardigheden. Met de juiste sturing zorg ik ervoor dat jij het maximale uit Microsoft 365 haalt en slimmer kan werken.